A klónok támadása

Első évad 1. epizód

Minden projektet úgy tervezünk, hogy minél jobban körbejárjuk az adott feladatot és a korábbi tapasztalatainkat figyelembe véve megbecsüljük várhatóan mennyi időt is fog annak megoldása igénybe venni. Az ügyfelek egy része kéri, hogy a feladat teljes megoldását mi végezzük, máskor támogatja a belső erőforrásai használatát és így a munka megosztását. Egy ilyen, közös munkavégzéssel tervezett projektet kezdünk, a feladat nem tűnik különösebben nehéznek.

Egy közeli képpel indítunk, hősünk arcán vidám mosoly, könnyű nap ígérkezik. Könnyű nyári vonós zenét fúj a szél, a mai feladat virtualizációs környezetben összerakni egy új infrastruktúrát, MS AD-val, clusterezett fájlkiszolgálókkal, s átköltöztetni a régi tartományból az újba a szolgáltatásokat.

A befogadó infrastruktúrát nem ismerjük, az új virtuális gépeken az operációs rendszereket telepítve kapjuk. Hősünk még itt azt gondolja hogy menni fog minden, mint a karikacsapás. A kamera lassan távolodik, a zenében izgatott vonósok erősödnek.

Projektmegbeszélés, feladatok átbeszélése után elkészül a rendszerterv, ami tartalmazta a feladathoz kapcsolódó részleteket minden résztvevő fél számára. Az implementáció első lépéseként egy új virtuális Active Directory lett kialakítva a régi tartomány bizonyos adatainak migrációjával. Az új és a régi AD között pedig trust kapcsolat került beállításra. Sima ügy, mondhatnánk. Az első AD szerverek telepítése, konfigurálása hibamentes, következhet a fájlszerver role és sok fájl szinkronizálása, elérésük tesztelése.

Szokatlan hiba üti fel a fejét; a fájl megosztás nem érhető el csak FQDN névvel, az adott tartományba bejelentkezve. A naplóállományok, hibakereső eszközök nem visznek közelebb a megoldáshoz.

Hősünk keresi a hibát, a projekt ütemezés feszes, erőltetett menetben indul a megoldáskeresés, belső brainstorming és labor környezet építés. A vonósok helyét átveszik az ütős hangszerek, a szél viharosra vált. A hibakeresés mellett a munka tovább halad, így hősünk eljut egy Microsoft cluster építéshez. A cluster csatlakozásnál a technika hibajelzést küld, mely szerint a két cluster tagnak megegyezik a SID-je.

Egy gyors ellenőrzés, s lám nem csak az érintett kettőnek, hanem az összes szervernek azonos a SID-je, ami az utóbbi két évben került telepítésre. A hiba feltárását folytatva napvilágra kerül annak forrása; egy olyan VM template, amelynél nem lett a sysprep lefuttatva.

A javítás innen triviális, a nap is rámosolyog főhősünkre, az ügyfél is elégedett.

S hogy mi ebből a tanulság? Csak annyi, hogy minden projektben előfordulhatnak nem várt események, melyek megoldásához néha egy kis szerencse is szükséges. Ez a szerencse faktor segített - ebben az esetben - visszaverni a klónok támadását, még az eredeti határidőn belül.